De senaste åren har Valpolicellabaserade Masi tagit hem flera fina utmärkelser. Nu närmast var det ansedda vin- och restaurangguiden Gambero Rosso som utsåg den familjedrivna vinproducenten till Årets Vineri.
Att den långa historien och utvecklingen framåt är viktig både för Valpolicella och för den italienska vinnäringen i stort framgår i ett utdrag ur Gambero Rossos motivering: ”Genom all denna framgång har företaget lyckats behålla sin identitet, med intresset för innovation som en viktig del av arbetet. Exempelvis grundades Masis tekniska utvecklingsgrupp redan i mitten av 1980-talet. Det har gjort att Masis amaronerviner idag är lika klassiskt traditionella som utomordentligt moderna.”
Familjen Boscaini har verkat som vinodlare i Valpolicella sedan 1772. Under åren har familjens passion för vin och vinframställning vuxit och när sjunde generationen Boscaini nu driver företaget finns Masis viner på inte mindre än 120 exportmarknader runt om i världen. Ursprungstypiska viner och företagets expertis inom såväl torkningsprocessen, appassimento, som klassiska vinifieringsmetoder är annat som Gambero Rosso nämner.
– Nästan 250 år efter att företaget grundades förtjänar familjen Boscaini verkligen det här priset för allt de hittills åstadkommit, säger Marco Sabellico på Gambero Rosso.
Förutom hederspriset förärades både Conte Federico Riserva 2012 och Amarone cru Campolongo di Torbe 2011 Tre Glas i senaste upplagan av Gambero Rosso. Tre Glas är guidens högsta nivå som endast ges till ”extraordinära” viner.
– Dessa utmärkelser och priser går inte bara till Masi och våra Amaroneviner, utan också till alla våra seriösa vinodlare som nu får se sina viner bland den italienska vineliten, säger Masis vd Sandro Boscaini.
Masi har under de senaste åren tagit hem flera prestigefulla utmärkelser, som “European Winery of the Year” från Wine Enthusiast, “Winery of the Year” från Wine & Spirits, samt “Critics Choice” från Wine Spectator.